Stressz,  Tudatosság

A stressz kortalan

Ma találkoztam egy sporttárssal az uszodában, és elkezdtünk beszélgetni.

Nagyon feszült volt és rákérdeztem, mi a baj. Azt mondta, hogy 66 évesen is rengeteget stresszel. Ott a munka, a család, meg persze az elvárások, amiket maga felé támaszt. Folyamatosan vannak dolgok, amelyekért aggódni tud…

stressz, stresszkezelés

 Nem számít, hogy férfi, vagy nő, és nem számít a kor sem...

 .

A stressz mindenkinek jelen van életében

“A stressz a szervezetnek az ingerekre adott nem specifikus válasza” – hangzik Selye professzor definíciója. Így tehát mindenkinek az életében jelen van, és mindenki másképp reagál rá.

Létezik az un. pozitív stressz (pl. izgalom a vizsgák előtt, egy hullámvasút, egy állásinterjú). Ez rövid ideig van jelen életünkben, és segít a nagyobb eredmények elérésében.

A negatív stressz -ha hosszan tart- rendkívül káros, ugyanis ez a felelős a fizikai problémák, betegségek kialakulásáért. Csak néhányat említek, ami stressz hatására kialakulhat: depresszió, pánikbetegség, szorongás, alvászavar, rossz közérzet, immunrendszer meggyengülése, szív-és érrendszeri betegségek, gyomor- és bélproblémák, fejfájás, szexuális vágy csökkenése… és még sorolhatnánk.

 

A stressz kezelésének néhány módja

 • Vizsgáld meg, hogy el lehet-e távolítani a stresszort.
  Ha egy helyzet mindig stresszel tölt el, próbáld meg elkerülni, vagy csökkenteni hatását.
  .
 • Nem kell mindenért aggódni.
  Sokan olyan dolgok miatt aggódnak FELESLEGESEN, amire nincs ráhatásuk. Gondold át pontosan, hogy mi az ok, amiért aggódsz, és vizsgáld meg, hogy tehetsz-e ellene. Ha igen, akkor tegyél, ha nem, akkor kár aggódnod miatta. Nem?
  .
 • Nem Neked kell minden feladatot megoldanod.
  Sokan a rájuk váró feladattól, munkától stresszelnek. De gondold csak el, mind a munkahelyen, mind pedig otthon is be lehet másokat vonni a munkába. Delegálj feladatokat. Nem csak az a munka van elvégezve, amit TE megcsinálsz.
  .
 • A múlt már elmúlt, ne stresszelj miatta.
  Ami már elmúlt, azon nem lehet változtatni. Fölösleges stresszforrás a múlt miatt stresszelni. Ha hibáztál a múltban, tanulj belőle, hogy ne kövesd el újra ugyanazt a hibát.
  .
 • Válassz egy hobbit!
  Biztos van olyan dolog, amibe órákra bele tudsz feledkezni. Akkor add át magad ennek, és ne foglalkozz mással. Ha el tudod érni, hogy csak a hobbidra koncentrálsz, a stresszt is ki tudod zárni – ha csak kis időre is.
  .
 • Sportolj!
  Nem versenysportra gondolok, hanem olyan testmozgásra, amivel kellemesen töltöd az időd, és le tudod vezetni a fölös energiáid. Ha bármilyen egészségügyi problémád van, kérd ki orvosod tanácsát.
  .
 • Aludj eleget!
  A szervezetnek szüksége van a feltöltődésre. Aludd ki magad, aludj naponta 6-8 órát.
  .
 • Relaxálj, lazíts!
  Rengeteg jó anyag érhető el a boltok polcain, vagy akár az Interneten is. Reggel és este ülj be egy kényelmes fotelbe, lehetőleg zárd ki a külvilágot, és relaxálj néhány percet.

 

És Te hogy csökkented a stresszt életedben? Ha vannak ötleteid, írd meg hozzászólásban.

 

Neked miben segíthetek?

A Tudatosság blogon az alábbi megoldásokkal állok rendelkezésedre: