Gondolatébresztő,  Kényelmi zóna,  Pozitív gondolkodás,  Személyiségfejlesztő tippek,  Tudatosság

Ki vagy rúgva!

Remélem soha nem fogod ezt hallani, esetleg ennek kulturáltabb változatait (“leépítés van”, “más van helyetted”, “visszajött XY”,  “összeférhetetlenség” és még sorolhatnám). Sajnos ez ma mindenkivel előfordulhat, aki alkalmazottként dolgozik, egyik napról a másikra elveszítheti munkáját és megélhetését. Ma már nem beszélünk olyanról, hogy nyugdíjas állás.

kirugas

 

Tudatosítsd magadban, hogy megtörténhet!

Én azt mondom, hogy gondolkodj pozitívan, de abba ne ringasd magad, hogy ez veled nem történhet meg. Ugyanis ma bárkit egyik pillanatról a másikra elküldhetnek. (Bocs, de ez van.)

A lényeg az, hogy tudatosítsd magadban, mint lehetőséget, és akkor rájössz, hogy ez nem a vég. Mindig és minden helyzetben fel lehet állni, mindig van lehetőség az újrakezdésre. De fontos, hogy úgy tekints rá, hogy ez is megtörténhet, ez egy váltás az életedben.

Hidd el nekem, a világ nem dől össze egy elbocsátás után sem, és vannak lehetőségeid.

 

Hogy NE keress állást? Avagy mire figyelj…

 • Ne válogass!
  Ha elbocsátottak, vagy hosszabb ideje nincs munkád, az első számú szempont az, hogy ne válogass.Bizony sok esetben el kell vállalnod olyat is, amihez nincs kedved, vagy nem illik hozzád.
  .
 • Ne adj be önéletrajzot, ahova felesleges!
  Ha pék vagy, akkor ne könyvelőirodába jelentkezz, mert nem leszel potenciális jelentkező. Viszont ha mindenképp dolgozni szeretnél, lehet, hogy a végzettségednek nem megfelelő munkát is el kell fogadnod.
  .
 • Ha munkát kapsz, ne szabotáld!
  Dolgozz becsülettel! Ne a főnököt szidd, ne azon gondolkozz, hogy tudnál minél többet lazsálni, esetleg a munkaidőt lerövidíteni. Dolgozz, amennyit csak tudsz, becsülettel. .
  ,..
 • Ne szabj feltételeket!
  Szerinted, ha munkavállalóként Te szabod a feltételeket (Pl. “Ennyit dolgozom”, “ennyit kérek”, “nem csinálom meg ezt, vagy azt”, “na ide nem megyek”,  stb…) mire számíthatsz? Te mit tennél?
  .
 • Ne várj mindennap elismerést!
  Munkaadód nem azért alkalmaz, hogy nap mint nap dicsérhessen. Neki a célja az, hogy egy adott munkafolyamatot más elvégezzen helyette. Azzal minden hónapban elismer, hogy kifizeti a munkabéred, ne ijedj meg, ha nem fog minden nap dicsérni, magasztalni.

 

VÉSD AZ ESZEDBE: EGY HAJÓBAN EVEZTEK!

Ez a legfontosabb üzenet, amit mondhatok, egy hajóban eveztek. Ha a főnöködnek (munkaadódnak jó), akkor neked is jó.

Sok munkavállalótól hallottam az elmúlt évek során hogy “persze, neki jó”, “de jól megy neki”, “az ügyfelek neki fizetnek”, “persze ő jól él”, és társait. De gondolkodj el egy picit. Ha ő nincs, akkor Neked sincs munkád!

Tehát ha munkaadódnak jól megy, és pénzt keres, akkor tud téged alkalmazni, akkor tud téged kifizetni, és abból tudsz Te is megélni.

 

Csak hogy lásd a másik oldalt is…

Ha Te munkavállaló vagy, nem mindig látod a másik oldalt. A főnököd, a munkaadód az az ember, aki

 • pénzt tett a vállalkozásba, hogy működjön,
 • vállalja az összes kockázatot vállalkozásával kapcsolatban,
 • küzd, hogy a vállalkozás menjen.

 

Szóval azt gondolom, hogyha van egy 8 órás, bejelentett munkahelyed, azt becsüld meg. Szerintem.

Segítségre van szükséged? Azt javaslom, hogy keress fel egy life coachot, aki segíthet.

 

Neked miben segíthetek?

A Tudatosság blogon az alábbi megoldásokkal állok rendelkezésedre: