Önismeret,  Stressz,  Tudatosság,  Változtatás

Új év – új stressz?

Biztosan megesett már Önnel is, hogy egy fárasztó és nehéz nap után, a nap folyamán felgyülemlett sok stresszt valaki máson vezette le.

Talán a pillanat hevében fel sem fogta, hogy milyen érzés lehetett ez a másik embernek, aki éppen “rosszkor volt rossz helyen” és áldozata lett az Önben lévő stressz kitörésének. Később persze szánjuk-bánjuk és elönt bennünket a bűntudat, majd következik pironkodva a bocsánatkérés.

Sajnos sokszor másokon vezetjük le a felhalmozódott stresszt

 

Ugyan rengeteg stressz ér bennünket nap mint nap, mégis érdemes tudatosítanunk magunkban, hogy mennyire káros is ez – nem csak a saját magunk számára, de a környezetünkre, emberi kapcsolatainkra nézve is. A sok negatív energia veszélyezteti mind a testi, mind a lelki egészségünket, illetve hozzájárulhat kapcsolataink megromlásához.

.

De mit is tehetünk az ellen, hogy a felgyülemlett feszültség ne okozzon problémát se nekünk, se másoknak?

Ahány ember, annyi féle módja van annak, hogy a fölösleges energiáinkat levezessük. Én most két hétköznapi és pénztárca-kímélő tippet fogok adni:

  1. Az egyik leghatásosabb módszer a mozgás és a sport.
    Érdemes a sportot beilleszteni a napi rutinba. Természetesen ebben sem vagyunk egyformák, hiszen van, aki a társas és van, aki a magányos sportot tartja hatásosnak – a lényeg, hogy mindenki maga döntsön és válassza ki a hozzá leginkább illő, és a legjobban „stressz levezető” mozgást.
    Nem kell költséges dolgokban gondolkodni,  egy kiadós séta, vagy ha lift helyett gyalog megyünk fel az emeletre, az is mozgás.
    .
  2. Ha még sem szeretnénk sportolni, akkor minden nap szánjunk egy kis időt a kikapcsolódásra, relaxációra, amikor semmi mással nem foglalkozunk, nem bosszankodunk semmin. Ilyenkor kapcsoljunk be valamilyen nyugalmat árasztó zenét, esetleg gyújtsunk meg pár gyertyát és merüljünk el a pozitív gondolatokban.
    Nagyon jó relaxációs anyagokat lehet vásárolni, de ha költséghatékony megoldást keresünk, akkor szétnézhetünk relaxációs zenék után az Interneten is, így ez nem lehet kifogás.

.

Figyeljünk magunkra és testünk jelzéseire!

Tehát ha úgy érezzük, hogy eluralkodik rajtunk a negatívizmus, akkor azonnal próbáljuk meg ezt kezelni!

Mindenki keresse meg a számára legmegfelelőbb módszert a nyugalom elérésére! Nem engedhetjük meg, hogy a stressz kihasson életünkre (egészségünkre), illetve befolyásolja kapcsolatainkat! Legyen ez az év kicsit másabb (jobb), mint a tavalyi…