Felelősségvállalás,  Kényelmi zóna,  Stressz,  Tudatosság

Megnyertem a lottó főnyereményt!!!

Nem, nem én voltam, csak találkoztam egy ismerősömmel, aki elmesélt egy történetet, ami néhány hete esett meg vele.

30 éve lottózik, ugyanazon számokkal, tehát fejből tudja azokat. Aztán azon a hétvégén egyszerűen kiment a fejéből és nem adta fel a hatost. Mikor észbe kapott már késő volt, bezárt a lottózó. Félve ült le a TV elé, és most az egyszer azon imádkozott, hogy NE húzzák ki a számait.

Aztán jött a sorsolás, és szépen sorban kihúzták mind a hat számot. Ráadásul a műsor végén azt mondták, hogy nem volt telitalálatos, így ha Ő feladta volna, akkor egyedül nyert volna 414 millió forintot

Lottónyeremény, lottóötös

 

Vajon jó-e nyerni fél- vagy 1 milliárdot, esetleg kettőt?

A válasz első körben mindenkinek az, hogy IGEN!!! Hát már hogyne érné meg nyerni.

Bizonyára mindenki elgondolkozott már ezen, és gondolatban el is költött néhány száz milliót. Házak, autók, nyaralások, luxus, minden földi jó… Sokan nem is dolgoznának utána, csak élveznék a pénzt.

Ezzel kapcsolatban eszembe jutott néhány gondolat.

 

Vajon elgondolkodtunk már azon, hogy megérdemel-e egy ember ilyen hatalmas vagyont?

Az álmodozásból térjünk vissza a valóságba, és gondolkodjunk el az alábbiakon:

 1. Hatalmas stressz
  “Inkább a lottónyeremény, mint a sárga csekk” – mondhatnánk. Ez igaz, csak egy több száz milliós pénzösszegre az ember nincs felkészülve, ezt pedig hatalmas stresszként élnénk meg.
  Stressz, hogy mihez kezdjek vele, mibe fektessem, mi lesz, ha mindenki megtudja és tőlem fog kérni, mi lesz ha elvesztem, stb…
  .
 2. Aki nincs rá felkészülve, nem tudná kezelni
  “Berakom a bankba, aztán vígan élek a kamatokból” – ez így jól hangzik, de nem így történne. Azon emberek, akik havi 80-100-120 ezer forintból élnek, nincsenek felkészülve egy ilyen nyereményre. Vad költekezésbe kezdenek, elherdálják a pénzt, mert így akarják “behozni” az elmúlt évtizedeket.
  Aztán pedig csődbe mennek. Hallani lehet egykori olyan lottómilliomosokról, akik ma már hajléktalanok. Hogy miért? Mert nem voltak ekkora pénzre felkészülve.
  ..
 3. Félelmek felerősödése…
  Mit tegyek, hogy biztonságban tudjam a pénzem? Tegyem be a bankba, és mi lesz, ha csődbe megy? Tegyem külföldi bankba? Fektessem be valamibe? De mi lesz, ha átvernek? Kiben bízhatok egyáltalán? Hogyan leszek biztonságban ezután? Hogyan lesz a családom biztonságban ezután? Tényleg, mi lesz, ha mindenki tőlem akar majd pénzt kérni? Mi lesz, ha kirabolnak? Stb…
  .
 4. Kapcsolatok megváltozása…
  Biztos, hogy egy ilyen nyeremény után az embernek rengeteg “barátja” lenne. De ki az igaz barát, kiben bízhatunk?  Ha esetleg épp nincs az embernek társa, akkor nagyon nehéz lenne választani, hiszen kérdéses, hogy éppen ki van velünk magunkért és ki a pénzünkért. Ha pedig van, még meg is ronthatja a kapcsolatot a pénz elosztása (kinek adunk, kinek nem).
  .
 5. Jellem megváltozása…
  Bizonyos embereknél jellembeli változásokat hoz, ha ilyen mértékű vagyonosodás áll be életében. Másképp kezd gondolkodni, ez értékekrendszere megváltozik. Úgy gondolhatják, hogy ők különbek másoktól és mindent megtehetnek ezután. Ez pedig nem jó irány.

 

Ne várjuk a sült galambot

Egy szó mint száz nem azt mondom, hogy nyerni nem jó, mert egy nagyobb összeg egycsapásra megváltoztatja az ember életét. Arra akartam csupán utalni, hogy nem mindenki van rá felkészülve.

Másfelől pedig biztos vagyok abban, hogy a jót, a bőséget, a sikert, a boldogságot NEM a lottónyeremény hozza el számunkra. Ha valamit el szeretnénk érni, akkor ne a nyereményről álmodozzunk, hanem kezdjük el apránként megvalósítani álmainkat.

“Ne álmodd az életed, hanem éld meg az álmaid!”