Gondolatébresztő,  Változtatás

Fontos a feltöltődés!

Régóta tervezem egy ilyen jellegű bejegyzés megírását, hiszen látom, hogy pihenni mindenkinek kell. És nemcsak a nyaralásra gondolok…
A pihenés feltöltődés. Szükség van rá minden nap, hetente, havonta, évente.

Feltöltődés, pihenés

 

Jól vagyunk “összerakva”

Testünk ugyan jól meg van tervezve, és sokat kibír, viszont hosszabb távon, ha túlhajszoljuk magunkat, előbb utóbb figyelmeztet, aztán megálljt parancsol. Ne várja meg ezt!

A stresszes életben is szánni kell megfelelő időt a szervezet erőtartalékainak feltöltésére. Erre mindenkinek szüksége van. Ha ezt nem tesszük meg, csökken szervezetünk ellenálló képessége a betegségekkel szemben.

 

Fordítson időt magára a személyes hatékonyságáért

Napi tippek feltöltődésre

Munkaidőben lazítson óránként 5 percet. A több órás folyamatos munkavégzés amellett, hogy nem is egészséges, nem tudja a maximális figyelmet magáénak tudni – ezért nem is hatékony.

Végezzen testmozgást, sportoljon. Jót tesz testnek és a léleknek is.

Fontos a megfelelő minőségű és mennyiségű alvás. Aludjon legalább naponta 6-8 órát, és ha lehet, feküdjön le még éjfél előtt.

 

Foglalkozzon Önmagával hetente

Heti szinten is szükség van a kikapcsolódásra és a feltöltődésre. Van aki a fodrásznál, vagy a kozmetikusnál töltődik fel, míg vannak, akik egy jó masszázsra vágynak. Van akit egy jó könyvben lelik örömüket, míg mások egy jó bulival feledtetik a hét feszültségeit. És van aki a konditeremben, vagy a sport által “feszültség mentesít”.

Javaslom, hogy hetente értékelje át az elmúlt hét történéseket és tűzze ki jövő heti tennivalóit is.

 

Kapcsolódjon ki havonta

Nem arról beszélek, hogy menjen el havonta 1-1 wellness hétvégére (bár ha megteheti az is jó). Minden hónapban foglalkozzon néhány órát azzal, ami feltölti. Pl. nézzem meg egy jó mozit, töltse idejét a barátaival, kiránduljon egyet.

A lényeg az, hogy folyamatosan minél több időt töltsön az Ön számára kellemes tevékenységgel, és még csak eszébe se jusson a munka (vagy vállalkozás vállalkozás) gondolata.

 

Évente 2 hét kellene

A szakemberek szerint ennyi, tehát évente -megszakítás nélkül- 2 hétre lenne szükség ahhoz, hogy az ember kellően ki tudja pihenni egész éves fáradalmait. Valójában sokan már 1 hét nyaralásnak is örülnek.

A lényeg az hogy minimum 7 napos szabadságot tervezzen és felejtse el ez időre munkáját, koncentráljon a pihenésre.

Ha nem tud elmenni nyaralni, akkor is válasszon olyan elfoglaltságot, mely távol tartja munkájától és nem kerül vagyonokba (pl. olvasson könyveket, foglalkozzon hobbijával, járjon tópartra).

 

A legfontosabb, hogy szakítson kellő időt önmagára!
Ha nincs meg a kellő feltöltődési fázis életében, akkor fáradtan nem is fogja magát jól érezni, csökken munkája hatékonysága, és még szervezetét is tönkreteszi.