Gondolatébresztő,  Változtatás

“Hétfőgyilkos” technikák

Sokan nem szeretik a hétfőket. Ez érthető is, hiszen 2 nap pihenés (szórakozás) után jön újra a hétfő, indul a munka (vagy az iskola). Fogalmazhatunk úgy is, hogy  a hétfő a hétvége megrontója. Előfordulhat, hogy az ön környezetében is van olyan ember, akinek már a vasárnap délutánját tönkreteszi a hétfő “érzése”.

Hétfőre gondolva

Erre azonban megoldást kell találni, hiszen ha valaki ilyen negatív érzéssel vélekedik már a vásárnap a hétfői napról, az egyfajta feszültséget, stresszt vált ki. A stressz pedig, amint tudjuk, nagyon rossz hatással van a szervezetre.

 

Hogyan kerülhetjük ezt el?

A titok az, hogy változtatnia kell gondolkodásán. Gondoljon másképp a hétfőre.

Ahelyett, hogy “rágörcsölne” a hétfőre, alakítsa át gondolkodását: a hét kezdete valami új kezdete.

Ismét lesznek kihívások, melyekkel szembe kell néznie, ismét lesznek olyan célok, amelyek megvalósulnak ezen a héten. Gondolkodjon pozitívan, a lehetőségeket keresse.

 

Krimi hétfő helyett

Az egyik tv csatorna például kitalálta a krimi hétfőt, ami annyit tesz, hogy hétfő este csak krimi sorozatokat vetítenek.

Ennek analógiájára találjon ki Ön is elfoglaltságot hétfőre! Valami olyat, ami boldoggá teszi. Valami olyat, amivel legyőzi a hétfő iránt érzett gyomorgörcsöt. Valami olyat, amiért esetleg már érdemes is várni a hétfőt. Legyen a hétfő ennek a napja (nem pedig a hét kezdete).

Nézzünk pár ötletet erre:

  • Legyen a hétfő a céltervezés napja. A hét első napján meg lehet tervezni az egész hetet, ki lehet értékelni az elmúlt időszakot. A megvalósult célokat jegyezze fel, pipálja ki. Ez erőt ad.
  • Van valamilyen hobbija? Legyen a hétfő a hobbi hétfő. Ha teheti hódoljon szenvedélyének hétfőn.
  • Ha már a krimi hétfőt említettem, legyen ez a pihenés, tévézés napja. Hétfőn még csak bemelegítünk a hétre. Ha nem szereti a krimiket, menjen el egy moziba, vegyen ki egy filmet.
  • Menjen el kozmetikushoz / fodrászhoz. Kényeztesse magát. Legyen a hétfő a szépség napja.
  • Ajándékozza meg magát (vagy párjával egymást) valamivel. A hétfő lehet a meglepetések napja. Ne gondoljon nagy és költséges dolgokra. Az apróságoknak is hatalmas értékük van, ha szívből jönnek.
  • Vagy csak vásároljon magának valamit. Egy ruhát, egy könyvet, egy CD-t, egy parfümöt, egy kozmetikumot, és még sorolhatnám. Lehet akkor hétfő akkor a vásárlások napja?
  • Ha teheti, menjen el (menjenek el) egy étterembe és vacsorázzon (vacsorázzanak) egy nagyot. Lehet a hétfő az “éttermi” nap. Ez már csak azért is jó, mert erősíti a gazdagság érzését. Milyen jó látni és érezni azt, hogy elénk teszik a kedvencünket.
  • Találkozzon hétfőnként barátaival, ismerőseivel, hasonló érdeklődésű emberekkel. Közös hobbik, klubok, nagy beszélgetések. Talán a találkozások napja a hétfő?
  • Legyen a hétfő a tanulás, önfejlesztés napja. Olvasson, vagy tanuljon az Önt érdeklő témában hétfőnként.

És Önnek mi a kedvenc “hétfőgyilkos” programja?