Kényelmi zóna,  Személyiségfejlesztő tippek,  Változtatás

A kényelmi zóna a siker gátja

Az emberek általában kényelmesek és olyan dolgokat tesznek, amiért nem kell plusz erőfeszítéseket tenni. Maradni a megszokottnál, azt tenni, amit eddig, maradni a régi kerékvágásban – ezt hívjuk kényelmi zónának, vagy más néven komfort zónának.

Kényelmi zóna

Ha olyan dolgokat kell tennünk, amiért már meg kellene erőltetni magunkat (akár fizikailag, akár szellemileg) ekkor mondjuk, hogy ez a dolog, vagy esemény már kívül esik kényelmi zónánkon.

 

Ugye ismeri Ön is ezt az érzést?

Tudja, hogy valamit meg kellene tenni, valakit fel kellene hívni, de úgy érzi, hogy ez rettenetes nyűg az Ön számára, vagy nem kívánt kellemetlenséggel járna. Biztos vagyok benne, érzett már ilyet.

Gondoljon vissza a legutolsó ilyen esetre. Ön mit tett?

Az emberek nagy része általában ilyenkor nem tesz semmit, nem néznek szembe az adott problémával.

És mi történik? Semmi!
Minden marad a régiben, semmi nem változik!

 

A változáshoz tenni kell!

Ha változást szeretne, ahhoz ki kell lépnie a kényelmi zónából (komfortzónából), és szembe kell néznie bizonyos dolgokkal.

Ha vannak céljai, melyeket el szeretne érni, akkor tennie kell értük, ami bizony néha kellemetlenségekkel jár, amikor olyan dolgokat is meg kell tennie, amihez nincs kedve, vagy nem szeretne. Mondhatnám úgy is, hogy “meg kell fizetni az árát”.

Tehát ha nem teszünk semmit, akkor maradunk kényelmi zónánkban, és ez a legnagyobb gátja sikereinknek, ez akadályozza meg, hogy elérjük céljainkat.

A legfontosabb az, hogy ezt tudatosítsuk magunkban és tudatosan szembenézzünk komfortzónánk visszahúzó erejével. Ez a tökéletes élet egyik alappillére.

 

Mit tegyen akkor tehát?

A legfontosabbak a célok! Csak azok lehetnek sikeresek, akinek leírt céljai vannak. (erről ezen a blogon még rengeteg szó lesz.)

A célokért pedig tenni is kell. Úgy gondolom, mindenképp kicsit erőltesse meg magát és tegyen meg kellemetlennek tűnő dolgokat.
Egyrészről jó, mert nem fog “meg kell tennem” frusztrációként a szeme előtt lebegni,  másrészről a dolgok, melyeken túl van, megnyugvással töltik el.

Hogy megéri-e kilépni a kényelmi zónából?
Ez mindenképp az Ön döntése, én azonban azt mondom igen. Tegyen egy próbát, mondjuk 1 hétig. Először nem lesz kellemes, de később meglátja az eredményt.