Kitartással a célokért!

Írta: Hollenda Zsolt - life coach, tréner

„A szomszédnak megint új autója van! A főnököm kibővíti a házát! A Józsiék megint nyaralni mennek… De hogyan csinálják? Biztos nem tisztességesen…

Fordultak már meg ilyen gondolatok a fejedben, hogy “másnak minden, nekem meg semmi”?

 

Kitartással el tudja érni céljait

 

De álljunk csak meg egy pillanatra! Ki mondta, hogy Neked nem lehet?

Sokan irigykedve nézik, ahogy a másiknak a környezetükben csak egyre több és több van a birtokában – új autó, új lakás, külföldi nyaralások, stb., és nem látják meg a munkát és a kitartást a dolgok mögött.

Ahhoz, hogy Te is elérd azt, amit szeretnél, a pozitív hozzáálláson kívül kitartásra is szükséged van – hiszen ez az előny nem csak a sportolók világában értelmezhető!

A kitartás alapfeltétele annak, hogy megvalósítsd céljaid – legyen az kisebb vagy nagyobb cél, legyen az munka vagy magánélet. Ahány ember, annyi féle vágy és elképzelés. Akár egy könyv elolvasásáról, valamilyen munkáról, iskoláról, vagy egy új házról van szó, mindig szükség van a megfelelő kitartásra.

Azonban gyakran a kitartást felváltja a lemondás. Ennek oka lehet az, hogy csupán elmegy a kedvünk az adott dologtól vagy esetleg más felé irányul figyelmünk.  Aztán meg jön a sopánkodás, hogy “persze neki…. nekem meg….”

 

Miért is olyan lényeges a kitartás?

Céljaid eléréséhez végig kell menned egy úton. Ez az út gyakran elég hosszú és rögös. Találkozhatsz számos akadállyal, ami elsőre leküzdhetetlennek tűnik.

Veled is előfordult már, hogy az első akadály meghátrálásra késztetett? És mit tettél?

  • Megfutamodtál?
   Akkor valószínű, hogy később visszagondolva ilyen gondolatok fordultak meg a fejedben: „Mi lett volna, ha jobban akarom? Mi lett volna, ha többet tettem volna érte?” Az a sok mi lett volna, ha
  • Vagy addig mentél, hajtottál, amíg el nem érted a kitűzött célt?
   Ez esetben később jogosan gondolhatsz magadra, mint sikeres és kitartó emberre. (Én is így teszek, ezért neveztek el kollégáim “probléma-gyilkos”-nak. Ha valamit kitalálok, addig megyek, még el nem érem. )

Soha ne felejtsd el, hogy megfelelő kitartással bármilyen nehézséggel megbirkózhatsz. Soha ne azon sopánkodj, hogy más mennyi mindent elért, miközben előtted is ott van a lehetőség! Lépj ki kényelmi zónádból, lásd meg és használd ki lehetőségeid.

 

A megfelelő célok motiválnak

Mi történik, ha olyan akadállyal találod szembe magad, amely a céljaid feladásra késztet?  Nos ilyenkor a célok szolgáltatják a megfelelő motivációt!

Tedd fel magadnak az alábbi 3 kérdést:

 • “Miért is akarom ezt a dolgot?”
 • “Milyen előnyöm származik belőle?”
 • “Vagyok annyira kitartó, hogy elérem a célom?”

Biztos vagyok abban, ha az a cél, amiért küzdesz a TE SAJÁT CÉLOD, akkor nem fogod feladni. Nos ezek után mennyire vagy kitartó? 🙂

 

Neked miben segíthetek?

A Tudatosság blogon az alábbi megoldásokkal állok rendelkezésedre:


Oszd meg ismerőseiddel:

Kategória: Kényelmi zóna Személyiségfejlesztő tippek Tudatosság

 


2 hozzászólás

 1. Kripnerné Rózsa

  Kedves Zsolt!

  Mind igaz, amit a blogodban irsz a kitartásról.Sajnos sokan nem tudják, még a céljukat sem, csak élnek egyik napról a másikra, hogy majd csak lesz valahogy. Én is ilyen voltam.De rájöttem, hogy célok nélkül, nem lehet élni, még magán emberként sem.Mindenkinek kell, hogy legyen egy célja, pl: szeretne egy új autót, vagy csak a lakását szeretné megvalósítani, és ehhez kitartás is kell, és sajnos már az elején sokan feladják.
  A célokat, csak kitartással lehet elérni, és bizony nem mindíg könnyű, de ha kitartunk az mellet amit szeretnénk, el fogjuk érni.

 2. Ildikó

  Jó reggelt Zsolt!

  Csak írom,írom ami eszembe jut e képességről,de mire elküldeném,vagy lefagy a gépem,vagy nem jól ütök be valamit és elszáll!
  Nem baj!
  ELHATÁROZTAM,hogy megírom,amit gondolok,és ÁLLHATATOSAN ki is tartok emellett.
  Mert HISZEM,hogy segítünk másoknak azzal,ha kitartást erősítő gondolatokat olvasnak.
  Én szerencsés vagyok,mert ugyan nem születünk ezzel a képességgel,de úgy szocializálódtam,hogy a családom,a közvetlen környezetem kihozta,megerősítette ezt bennem.
  Óvó néni vagyok és tudom,hogy óriási a felelősségem e téren nekem is,hiszen minden mozdulatommal,minden mondatommal minta vagyok a gyerekek előtt.
  MEGGYŐZŐDÉSEM,hogy kitartóvá tud válni,aki elhatároz…….hisz abban,hogy terve,célja állhatatos munkával sikerül.
  És aki nem hisz ebben………arra biztatom,OLVASSON TÉGED!!!!!!
  Üdv:Ildikó

Szóljon hozzá

Megjegyzés: A hozzászólásokat moderáljuk. Kérjük, ne küldje be többször ugyanazt, moderáció után meg fog jelenni a hozzászólása.

*

25.000 Ft értékű ajándék:

- „A Változás szabadsága” e-book + munkafüzet
- BÁRMIT elérhetsz - motivációs videó,
- Inspiráló zenék,
- Személyre szóló életviteli tanácsadás

Add meg neved, e-mail címed és máris küldöm!
Email*
Név*
ellenőrző kód: