Felelősségvállalás,  Stressz,  Tudatosság

Tudatosság és újratervezés

Sokan csak napról napra élnek, tudatos tervezés nélkül, míg mások az álmaikat próbálják követni, vannak viszont olyan emberek is, akiknek vannak terveik, céljaik. (Célok alatt a leírt célokat értjük a Tudatosság Portálon.)

Ez a bejegyzés most nekik szól, mert arról lesz szó, ha valami nem jön össze, vagy nem úgy jön össze, ahogy szeretnéd, lehet újratervezni.

tudatossag-es-ujratervezes

De hol a tudatosság, ha csak azokhoz szólok, akik céljaik vannak? – kérdezheted most

A kérdés jó, de gondolkodj el egy picit. Ha most napról napra élsz, és nincsenek céljaid, nem tudod mit szeretnél elérni, akkor hogyan tudod időnként átértékelni őket? Hogyan vagy képes egyik vagy másik lehetőség között dönteni, ha még a lehetőségeket sem vázoltad fel magadnak?

És ha “csak” álmaid vannak? Ez már az első lépés a célok felé, de amíg nem írod le őket álmok is maradnak, és csak legritkább esetben valósulnak meg. Az álmokat (pl. legyek gazdag, stb.) nem tudod mérhetővé tenni, felülvizsgálni, átértékelni.

Ha tehát nincsenek céljaid, akkor itt az idő, hogy leülj, és készítsd el, rövid-, közép- és hosszútávú céljaid, és mindenképp írd is le őket. Erről itt olvashatsz egy korábbi írásomban.

 

Tudatosság és újratervezés

A célokat és a határidőket Te határozd meg magadnak, nincsenek kőbe vésve. Ha valami nem sikerül, vagy nem éred el a kívánt célt a kitűzött határidőre, az még nem ad okot az elkeseredésre. Az nem azt jelenti, hogy nem is fog sikerülni, hanem hogy MOST MÉG NEM sikerült.

Ha tudatosan gondolkodsz, akkor belátod ezt, és nem csüggedsz, hanem újratervezel. Nézzük hogyan:

 1. Vizsgáld meg a kitűzött célt, hogy aktuális-e még.
  (Pl. egy munkahelyi kinevezés már okafogyott ha időközben más munkahelyere kerültél, vállalkozásba kezdtél.)
  Ha aktuális, hagyd meg, ha nem az, akkor írd át.
  .
 2. Vizsgáld meg a cél dátumát is.
  (Pl. lehet, hogy egy nyelvvizsgát túl hamar szeretnél letenni.)
  Elképzelhető, hogy a határidő nem volt jól átgondolva. Sokan szeretnénk gyorsan elérni dolgokat, és irreális határidőket tűzünk ki magunknak. Nyugodtan írd át a határidőt egy ésszerű határidőre. FONTOS! Ez ne halogatás legyen!
  .
 3. Vizsgáld meg az akadályokat.
  Mi az oka annak, hogy nem érted el a célt? Mi hátráltat, mi az amire szükséged lenne? Honnan tudod ezeket beszerezni?
  (Egyébként megsúgom, ha akadályokba ütközöl, akkor jó úton haladsz).

Tehát azt mondom, vizsgáld felül időnként céljaid (hetente, havonta, és évente), és ha szükséges, módosíts rajtuk. Ha stresszként éled meg az el nem ért célokat, vagy feszültséggel tölt el a megvalósításuk időtartama, az nem jó.

Ha szükséges, nyugodtan tervezz újra.