Gondolatébresztő,  Pozitív gondolkodás,  Tudatosság

Tudatosság a sárga csekkek közt

Kaptam a napokban egy levelet, melyben egy elkeseredett ember írja le nekem, hogy igen, jó a tudatosság, de ha az ember tele van adósságokkal, és szinte már fojtogatják a befizetésre váró csekkek, akkor bizony elég nehéz tudatosan gondolkodni.

tudatosság és csekk
Nehéz a tudatosság a csekkek tengerében? (kép forrása: 168 óra)

 

Hogyan érzel a fizetnivalókkal kapcsolatban?

“A francba, már megint egy csekk” – jól gondolom? A többségnek valóban ez a reakciója, amikor felnyitja a borítékot, és megtalálja benne a sárga (vagy újabban fehér) csekket. És amikor befizeted, olyan, mintha a fogadat húznák, ugye?

A baj ezzel az, hogy ha így gondolkodsz, azzal hiányt erősíted (nekem nincs, vagy miért nincs) és talán még egy kis irigységet is érzel a jobb módú szomszéddal, vagy az előtted parkoló márkásabb autó tulajdonosával szemben. Igaz?

Azt tudnod kell, hogy a hiány stresszt generál, így tol bele még jobban a negatív spirálba.
.

Tudatosság a gondolkodásban? Adj hálát, amikor befizetted csekkjeid

Próbáld ki a következőt:

Amikor legközelebb (akár  ma vagy holnap) befizeted a csekkjeid, érezz örömöt (“na ezt is befizettem”), és adj hálát. Légy hálás, hiszen Te kerested meg a rávalót, és be tudtad fizetni.

Gondolkozz pozitívan. Örülj annak, hogy továbbra is lesz áram a lakásban, nézni fogod a kábel TV-t, tudsz Internetezni, lesz az autódon biztosítás, és még sorolhatnám. Légy hálás, mert (ha nem is a legtutibb) de van egy munkahelyed, ahol tudsz annyi pénzt keresni, amiből be tudod fizetni számláidat.

Ez egy merőben más gondolkodás, mint amit megszokhattál, ez a tudatosság. Tudatosság a gondolkodásban, tudatosság az életben.

De tudod mit? Ne higgy nekem, próbáld ki TE MAGAD!
.

Igenis van kiút a pénzügyi válságból

Ha úgy érzed, hogy összecsapnak fejed felett a hullámok, akkor kérhetsz segítséget

Időben jelezd a pénzintézet felé, hogy pénzügyi problémád van, és kérj fizetési könnyítést. Ennek rengeteg módja van.  Ha ezt időben jelzed, akkor még mindkét fél számára elfogadható megoldás fog születni.
.

Nézd meg, hogyan tudod növelni bevételeid, vagy csökkenteni kiadásaid

A pénzügyi tudatosság első lépése, hogy készíts egy pénzügyi tervet, feltüntetve bevételeid, kiadásaid. Ezek után el tudsz gondolkodni, hogyan lehet több a “bejövő”, és mit kell tenni, hogy kevesebb legyen a “kimenő”.

1. Hogyan növelheted bevételeid?

  • Tudnál vállalni pluszmunkát, túlórát? Esetleg másodállást? Ez mind növeli a bevételeid.
  • De előfordulhat az is, hogy megválnál valami olyantól, ami nem különösebben fontos már neked. Van valami ilyen? Ez rögtön pénzt hoz.
  • Ha sürgős pénzzavarban vagy, kérhetsz kölcsön családból, rokonságból.

2. Hogyan csökkentheted kiadásaid?

  • Vizsgáld felül, hogy melyek a felesleges kiadások (olyanra gondolok, amit nem is használsz ki, pl. egy fel nem használt kondibérlet, vagy egy magazin előfizetés, amit nem is olvasol el – ezeket megszüntetheted)
  • Spórolj az energiával, figyelj az olyan aprónak tűnő pénzkidobásokra, mint az égve maradó villany, bedugva hagyott töltő, a csöpögő csap, stb.
  • Hogyan vásárolsz? Impulzus vásárlónak tartod magad, vagy jelen van a tudatosság a vásárlásban is? Készítesz bevásárló listát? Ha csak azt veszed meg, amit előre eltervezel, sokat spórolhatsz.
  • Gondolkozz el közlekedési szokásaidon. Vajon tényleg mindenhova autóval kell menned?
  • Végső esetben elgondolkodhatsz azon is, hogy lecseréled lakásod, vagy autód egy kisebbre. Ezt ne visszaesésként, hanem racionális, pénzügyi döntésként fogd fel, ahol jelen van a tudatosság.

Remélem tudtam néhány használható ötletet adni. Ha van javaslatod, oszd meg velem.