Tudatosság,  Változtatás

Tudatosság a munkahely választásban 3: MLM mint munkahely

Ezzel a cikkel befejezem a Tudatosság a munkahelyválasztásban cikksorozatot. Korábbi cikkek:

Azóta számtalan kérdés érkezett, így a mai cikkben összefoglalom az MLM előnyeit és hátrányait. (Így lehet tudatosság a választásodban.)

tudatossag-mlm

Tudatosság az MLM-ben: tévhitek

 1. Az MLM nem egy piramisjáték, vagy pilótajáték
  Persze volt olyan cég, vagy rendszer amelyik elbukott, de ez a korrekt cégekre nem jellemző. Ezt csak az mondja, aki még soha nem próbálta, de hallott már olyanról, aki látott MLM-est.
  .
 2. Nem csak az jár jól, aki az elején csatlakozik
  A korrekt MLM rendszerek úgy vannak kialakítva, hogy a friss belépőket bónuszokkal ösztönzik a jobb teljesítmény elérésére. Mindegy, hogy Ön hányadik sorban csatlakozik, ha szorgalmas, akkor hasonló pénzt megkereshet, mint a felsőbb vonalai (sok MLM üzlet határtalan). És sok rendszerben akár a vezetőt is át lehet lépni.
  .
 3. Már mindenkit “beszerveztek”
  Nézz szét és kérdezz körbe az ismerőseid, munkatársaid, barátaid körében. Tényleg mindenki tagja valamilyen hálózatnak??? No comment.
  .
 4. Telített a piac
  Ez nem igaz, mert a piac folyamatosan bővül (mind belföldön, mind külföldön). Ha nem így lenne a kólák is kivonulnának a piacról.
  .
 5. Az MLM nem munka
  De bizony munka, és nem is akármilyen munka. Elég kemény munka, és aki ezt komolyan gondolja, nem kevés tudatosság kell hozzá.

 

Tudatosság az MLM-ben: hátrányok

Kezdjük talán a hátrányokkal.

 1. Nincs munkabér, nincs fizetésnap
  Nincs fizetésnap, nincs tizedikéig ott a számlán a munkabér. Viszont akinek már ott a tudatosság a gondolkodásban, ls már érti az MLM lényegét, az ezt előnyként fogja fel: mivel nincs fix bér, ezért nincs korlátozva a keresete.
  .
 2. Dolgozni kell a sikerért
  Aki bérből és fizetésből élt, az nem szokta meg, hogy jövedelme a teljesítményével arányos. Az MLM-ben csak akkor keresel, ha dolgozol. És minél eredményesebb vagy, annál többet keresel.
  .
 3. Tanulni kell
  Igen ez is egy szakma, és meg kell tanulnod. Senki sem születik értékesítőnek. Sőt! A termék vagy szolgáltatás jellemzőit is meg kell tanulnod! Viszont rengeteget fogsz tanulni tudatosság, személyiségfejlesztés témában is.
  .
 4. Amit megkerestél, az nem a FIZETÉSED
  Igen tudom, jól hangzik a több százezres “fizu”, de ez a jutalékod, nem a FIZETÉSED. Ezt a pénzt valamilyen formában még le kell adóznod. Erről kérdezz meg egy könyvelőt.

 

Tudatosság az MLM-ben: az előnyök

Most pedig jöjjenek az előnyök:

 1. Nem kell hozzá végzettség
  Nincs szükség semmilyen iskolai végzettségre, diplomára, nyelvtudásra, csupán tudatosság kell hozzá, és bárkiből válhat profi MLM-es.
  .
 2. Mellékállásban is végezhető
  Nem kell otthagynod jelenlegi munkád, ha találtál egy jónak tűnő rendszert. Elkezdheted mellékállásban, és ha úgy látod, hogy hónapokon keresztül legalább fizetésed másfél-kétszeresét meg tudod keresni (adózás után), na akkor érdemes elgondolkozni a váltásról.
  .
 3. Minimális kezdőtőke
  Általában néhány tízezres költséggel el lehet kezdeni egy MLM vállalkozást. Bizonyos rendszerekben ez néhány százezer forint is lehet, ugyanis van ahol meg kell venni egy kezdőcsomagot, el kell járni az oktatásokra, és ha szükséges, még üzleti öltözéket is be kell szerezned. Nem is beszélve az egyéb oktatási anyagok áráról. De még mindig jóval alatta marad egy MLM vállalkozás beindításának költsége, mint egy hagyományos vállalkozásé.
  .
 4. “Korlátlan” kereseti lehetőség
  Ha jelen van a tudatosság életedben, akkor fel tudod mérni, hogy milyen munkát kell befektetned, hogy annyit keress, amennyit szeretnél. Azt látod, hogy jelenlegi munkahelyeden napi 8 órában mennyit keresel. Akkor ha ugyanennyit dolgoznál MLM vállalkozásodban, akkor azzal mennyi lenne kereseted? És ha megtanítanád másoknak, amit Te is tudsz és részesülnél a bevételükből, akkor mennyit keresnél?
  .
 5. Nincs főnök
  Klasszikus értelemben vett főnököd nincs. Van szponzor, felső vonal, vagy mindegy, hogy hívjuk. Ők nem fognak előd kötelezettségeket állítani, viszont ha segítségüket kéred, segíteni, ösztönözni, motiválni fognak. Ez nekik is az érdekük, mivel részesülnek a Te jutalékodból.
  Így tehát az időddel saját magad rendelkezel, akkor dolgozol,amikor akarsz. Ez már szükséges a tudatos gondolkodás.
  .
 6. Elismerések
  Az MLM rendszerek egyik legnagyobb pozitívuma, hogy nyilvánosan elismerik a sikert. Míg munkahelyeden ha sikerült a pályázat amit megírtál, és a cég kapott 30 millió támogatást, nem kaptál semmit, még egy “köszönöm”-öt sem, mert ez a munkád és pont. Viszont ha az MLM-ben elérsz egy szintet, a juttatások mellett, el is ismerik teljesítményed.

Nos hol tartasz most? Belekezdenél egy MLM vállalkozásbam vagy már tagja is vagy valamelyik rendszernek?

A tudatosság portál tippje: Ha szeretnél belevágni egy MLM vállalkozásba, azt javaslom, ne a közvetlen környezeted véleményét kérd ki, ne rájuk hallgass.

Ha szükséged lenne valakire, aki segít, a life coach áll rendelkezésedre.