Önismeret,  Tudatosság

Hova tűnt a tolerancia?

A mai világban egyre kevésbé jellemző a tolerancia az emberek életében. Pedig mások elfogadása létfontosságú – lévén, hogy az ember társas lény és alapvetően meghatározzák életét a társas kapcsolatok.

Lehet, hogy a mindennapi rohanás az oka, a túlhajszoltság, de nem figyelünk embertársainkra, nem vesszük figyelembe a másik érzéseit. Hajlamosak vagyunk meggondolatlanul cselekedni és megnyilvánulni, és nem érezzük a tolerancia fontosságát életünkben, ez pedig az élet összes területén gondot okozhat.

A tolerancia hiánya

 

Tolerancia a közlekedésben…

Az egyik leggyakoribb színhelyei „egymás meg nem értésének” az autóutak. Valószínűleg Önnel is megtörtént már, hogy ült az autóban, éppen hazafelé tartott a munkából és az Ön mögötti agresszív autós nyomdafestéket nem tűrő szavakkal illette, mutogatott,  dudált, stb…

Na de kérdem én: Megnyugodott ettől? Talán gyorsabban hazaért? 

Nem!
Csupán itt jött ki belőle a felgyülemlett stressz.

Sajnos nem tudjuk befolyásolni mások vezetési szokásait, csupán elfogadni. Viszont ha Ön is autóban ül, érdemes ilyen esetben türelmesnek lenni, hiszen a rohanás és a kapkodás csak egy valamit idéz elő – balesetet! Legyen toleráns autós társaival kapcsolatban!

.

Tolerancia a munkahelyen…

Legalább ilyen gyakori a tolerancia hiánya a munkahelyeken. Nem véletlen, hogy sokaknak görcsbe rándul a gyomruk, ha reggel elindulnak munkába.

Biztosan Önnel is megesett már, hogy valami nem úgy sikerült, ahogy eltervezte. Nem sikerült megkötni egy üzletet vagy nem tudott tartani egy határidőt. Úgy érzi, mindenképpen hibáztatni kell valakit, és erre a legmegfelelőbbek a kollégák, vagy az alkalmazottak. Pedig nem ez a legcélravezetőbb!

Munkatársakat megismerve – és elfogadva, hogy nem vagyunk egyformák – próbálja ösztönözni őket a még hatékonyabb munkára! Legyen toleráns munkatársaival kapcsolatban!

.

Tolerancia a párkapcsolatokban…

Fontos, hogy párkapcsolatokban is jelen kellene a toleranciának. Egy kapcsolat csakis akkor működik, ha elfogadjuk a másikat olyannak, amilyen és nem próbáljuk megváltoztatni.

Ha Ön szeret valakit, akkor a hibáival együtt kell szeretnie, hiszen senki sem tökéletes. Mégis sokszor okoz gondot kapcsolatunkban a nézeteltérés, a veszekedés.

Vajon életképes egy kapcsolat tolerancia nélkül? A válasz, nem! Értékeljük át kapcsolatunkat, hiszen ha nem vagyunk képesek elfogadni a párunkat, akkor egy alapvető  nincs jelen, méghozzá a tolerancia!

.

Tehát bármilyen területről is legyen szó, mindenhol elengedhetetlen a tolerancia megléte. Minden ember más és mindenkinek meg vannak a maga hibái, de pont ettől ilyen különleges a világ, ezzel együtt pedig bonyolult is.

Meg kell tanulnunk elfogadni a többi embert és türelemmel fordulni mások felé! Ha Ön elfogadást tanúsít mások irányába, akkor Önt is elfogadják!

Próbálja a felgyülemlett feszültséget ne másokon levezetni, inkább találjon egy másik hatásos módszert erre!  Előző bejegyzésemben adtam erre 2 tippet 🙂

 

„Csendet tanultam a beszédesektől, toleranciát a türelmetlenektől,
kedvességet a durváktól.” (Khalil Gibran)