Gondolatébresztő

Boldog Új Évet Mindenkinek! Meg néhány tanács a másnap ellen :)

Itt az év utolsó napja, alkalom egy kis bulira,
búcsúztassuk el vidáman ezt az évet,
ha már elmaradt a világvége 🙂

Köszönöm egész éves figyelmüket,
és bízom abban, hogy jövőre is
tudok hasznos dolgokkal szolgálni.

Még egyszer:
EREDMÉNYEKBEN GAZDAG,
BOLDOG ÚJ ÉVET KÍVÁNOK!!!

Hollenda Zsolt
Life coach,
Gondolkodás-fejlesztő tréner

 

Az alábbiakban megosztok néhány tippet internetes gyűjtésemből a másnaposság ellen – ha valakinek netalántán szüksége lenne rá…

Amint említettem, ezen tippek forrása az Internet, úgyhogy mindenki saját felelősségre használja 🙂 .

.

Nézzünk néhány ételfajtát:

Vannak bizonyos ételek, amelyek kedvező hatásúak lehetnek a másnapra tekintve, feltéve ha még az ivás előtt fogyaszt belőlük. Legvégső esetben másnap is lehet enni belőlük, de az nyilván kockázatosabb. Itt egy lista olyan ételekről, amelyek segítenek visszatérni az “élők sorába”:

 • Banán
  Egy banán elfogyasztása sokat segíthet a fájdalmas másnaposságon, ugyanis magas a potasszium és magnézium tartalma, valamint sok B6 vitamint tartalmaz. Segít csökkenteni a fájdalmakat és görcsöket, amelyek a potasszium hiány miatt alakulhatnak ki, és enyhíti a gyomorégést is. A magnézium ellazítja az ereket, ezáltal megszüntetve a fejfájást.
 • Tojás
  A tojás tartalmaz egy cisztein nevű alkotóelemet, amely arra szolgál, hogy lebontsa a képződött acetaldehidet.
 • Bacon
  A baconnek magas a proteintartalma és nem mellesleg egészséges is. Mivel zsírban gazdag, segít befedni a gyomort, így lassítva az alkohol felszívódását.
 • Pirítós
  A reggeli pirítós sokat segíthet a másnaposság leküzdésében. Ez is segíti az alkohol lassabb felszívódását, és lassítja a toxinok bevitelét.
 • Leves
  Egy nagyszerű zöldségleves az egyik legjobb dolog amit tehet szervezetével ha másnapos. Készítsen egy zöldséglevest marhahússal, hagymával, zellerrel, sóval, répával, borssal.

 

Most jöjjenek az italok:

Sokan biztosan egy cseppnél több alkoholt sem innának a kelleténél ha tudnák, hogy milyen szenvedéssel fog járni a másnap.  Összeállítottam egy rövid listát azon italokról, amelyek csökkenthetik a másnaposság okozta tüneteket.

 • Gyümölcslevek
  A gyümölcsitalok fogyasztása nagyszerű módja másnaposság enyhítésének. Tele vannak vitaminokkal, (főleg B és C vitaminok) amiket ilyenkor hiányol a szervezete. Az alkohol ugyanis szó szerint megvonja a szervezettől a szükséges vitaminokat – részben ezért érzi magát ilyen rosszul. A narancs dzsúsz az egyik legjobb amit ilyenkor ihat, hiszen tele van C-vitaminnal. Ha Ön jobban szereti a paradicsomot, akkor megihat egy pohár paradicsom dzsúszt is, az is tele van vitaminokkal.
 •  Víz
  Nincs is jobb a jó öreg H2O-nál. Vizet inni a legjobb amikor az ember másnapos. Ez az első számú lehetőség, ha folyadékpótlásról van szó, továbbá remekül kitisztítja a sok alkohol okozta toxint a testéből. Ne feledje, minél többet iszik belőle, annál jobb.
  Minél több vizet iszik, annál gyakrabban fog vizelni is, ami ilyenkor jó dolog, hiszen így nagyon gyorsan megszabadulhat a testében lévő toxinoktól. Tehát ha úgy érzi hogy gyomra semmit se fogad be, igyon egy pohár vizet, és máris jobban fogja érezni magát! A víz mindig jó!
 •  Gyömbér, Sprite, 7Up
  Messziről kerülje el a koffeint ha másnapos. Ha kedvenc kólájából iszik másnap, azzal semmit nem ér el, leszámítva persze azt, hogy még tovább rontja amúgy se rózsás állapotát.
  Viszont a Gyömbér, 7up és a Sprite mind koffeinmentesek, és csillapítják a hányingert és a gyomorfájást. Ezek segítenek megtisztítani a testét a méreganyagoktól. Ha gyömbéres italt szeretne inni, olyat válasszon, ami tényleg tartalmaz gyömbért. Szóval ha nem annyira szereti a vizet viszont mégis vinne egy kis ízt a szenvedésébe, szerezzen egy kis gyömbért, Spriteot, vagy 7Up-ot.
 •  Zöld tea
  A zöld tea gyakori otthoni gyógyír, amit sok mindenre lehet alkalmazni. Nagyszerűen fokozza az energiát és megadja a másnaposság legyűréséhez szükséges tápanyagokat. Nagyon hatékonyan csökkenti a gyomorfájást is. Legjobb az , ha melegen issza, így hamarabb jelentkeznek a gyógyulás jelei.

 

Másnaposan elkerülendő italok:

 • Koffein
  A lehető legmesszebbről kerülje el a koffeint tartalmazó italokat A koffein elszívja még azt a kevés energiát is, amely másnaposan rendelkezésesre áll, valamint 10szer rosszabb lesz a gyomra is.
 •  Alkoholos italok
  Gyakori tévhit, hogy ha másnap alkoholt iszik az ember, azzal csökkenti a másnaposságát. Nem azt mondom, hogy egy ital nem csökkenti a rosszullétet, viszont ha másnap iszik, azzal késlelteti az alkohol kiürülését a szervezetből, pedig elvileg nem ez lenne a cél. Meg akar szabadulni tőle, nem az utánpótlás a cél 🙂
  Ha az ember másnapos, a tünetek akár 24 órán keresztül is tarthatnak, tehát bölcs döntés lenne a következő 36 óráig teljesen mellőzni az alkohol bármilyen formáját.
 • Tej és egyéb tejtermékek
  A tejjel kapcsolatban megoszlanak a vélemények. Én azt mondom, hogy jobb, ha elkerüli a tejtermékeket amikor másnapos, főleg ha gyomra érzékeny szokott lenni. A tej csak felkavarja a gyomrában lévő savakat, és elrontja hasát. Nincs annál rosszabb, amikor a tej visszajön másnaposan…

.

Tevékenységek, amelyekkel gyorsan és hatásosan gyógyítható a másnaposság:

 • Pihenés, pihenés és még több pihenés
  Ha nem érzi magát csúcsformában, az egyik legjobb dolog amit tehet a pihenés. Hiszi vagy sem, nagyom megterheli szervezetét a sok ivás, és addig nem is fog javulni a helyzete, amíg az alkohol teljesen ki nem ürült.
  Régi igazság, de tényleg a pihenés a legjobb dolog a másnaposság ellen. Amíg Ön pihen, teste visszanyeri mindazt az elvesztett energiát amit az alkoholivás okozott.
 • Testmozgás
  Habár biztos nem érzi úgy, hogy most szívesen ugrálna, mégis meglepő, hogy a mozgás mennyit javíthat állapotán. A testmozgás ilyenkor jó, ugyanis az izzadás során kiadja a test magából a méreganyagokat.
  Sokan tapasztaták már, hogy egy egészséges mozgássor után teljesen eltűntek a rosszullét tünetei.
  Minél többet mozog másnaposan, annál hamarabb fogja magát jobban érezni. Ez hamarabb hat, mint ha gyógyszereket vagy gyónóvényeket szedne. Tehát mindegy, hogy elmegy egy rövid sétára, biciklizik, vagy akár úszik egy keveset. A lényeg, hogy ha mozog, azzal felgyorsítja szervezete tisztulását.
 • Váltófürdők
  Néha a legjobb módszer a másnaposság ellen egy nyugtató fürdőzés. A legjobb az, ha egy gőzölgő – már majdnem szauna szintű – fürdőt vesz. A forró fürdő, vagy zuhany nemcsak kitágítja a pólusokat, hanem izzadást is okoz, ami pedig ugye gyorsítja a tisztulást.
  Nem csak a közérzete lesz jobb, de a másnaposság tünetei is hamarabb elmúlnak.. Ha zuhanyzás helyett fürdőzik, fürdőolajokat is használhat amelyek szintén csillapítják a rosszullétet.

 

Nos akkor indulhat a buli?