Pozitív gondolkodás,  Személyiségfejlesztő tippek,  Vonzás törvénye

Hallottam erről a recesszióról – de úgy döntöttem, nem veszek részt benne.

“Kezdjük a hetet” Sam Walton, amerikai üzletember, a Wal-Mart üzletlánc alapítójának szavaival. De miért is egy idézet az aktuális blog téma?

 

Virágzik a magyar „panaszkultúra”!

Egyre inkább teret nyer az a nézet, mely szerint a magyarok életének nagy részét a panaszkodás, a negatívitás teszi ki. Ennek fényében valószínűleg nem meglepő, hogy számtalan felmérésben végzett Magyarország dobogós helyen, melyben olyan témákat vizsgáltak, mint a boldogtalanság, a negatívizmus vagy éppen az elégedetlenség.

De miért kellene ezen az eredményen meglepődnünk, amikor mindenhol, minden irányból csak a panaszáradatot halljuk nap mint nap!

Panaszáradat nap mint nap, ki a problémák, ki a válság miatt

 

De vajon mi az oka ennek és hova vezet ez a magyar mentalitás?

Manapság a legtöbb ember negatív gondolkodásának forrása hazánk gazdasági helyzetének romlása – cégek és munkahelyek szűnnek meg, emelkednek az árak, és még sorolhatnánk…

A válság sok ember életére rányomja a bélyegét és alapvetően befolyásolja lelki állapotát. Egyre gyakrabban halljuk azt a mondatot, hogy „félek, mert úgy érzem, hogy bármikor elveszíthetem a munkám” vagy éppen azt, hogy „nem tudom, hogyan fizetem be a számláimat vagy a törlesztő részletet”.

Az ilyen és ehhez hasonló panaszmondatok manapság a fő alkotóelemei a beszélgetéseknek.

Ugyan ezek valós problémák, amik felett nem szabad elsiklani, de gondoljuk csak végig, hogy mi történik, ha folyamatosan ezeket a mondatokat ismételjük újra és újra? Ettől megoldódik bármi? A válasz egyértelműen NEM!

Sőt, ha mindennapjainkat ilyen mértékű negatívizmussal éljük, akkor esélyünk sem lesz arra, hogy bármi pozitív is történjen velünk. Gondoljunk csak a vonzás törvényére – hasonló hasonlót vonz, vagyis ha negatívizmust sugárzunk, csak negatív eseményeket fogunk bevonzani!

Mit tehetünk azért, hogy ez ne így legyen?

  • Próbáljuk meg kiiktatni – vagy legalábbis csökkenteni – negatív gondolatainkat és helyettesítsük azokat pozitívakkal! Ez nem egyszerű, de meg kell tennünk a saját érdekünkben. (Minimum napi 51 %-ban gondolkodjunk pozitívan!)
  • Keressük meg életünkben azokat a pozitív dolgokat, melyekért hálásak lehetünk!
  • Ne csak panaszkodjunk, hanem keressünk megoldásokat! Gondoljuk végig, hogy milyen lehetőségeink vannak arra, hogy problémáinkat megoldjuk!
  • Kerüljük el a panaszkodó embereket, akik lehúznak bennünket az Ő szintjükre!

Ezekkel a lépéssekkel közelebb juthatunk ahhoz, hogy életünk ne csak panaszkodásból álljon!

Elcsépelt mondás, ám annál igazabb, hogy csak egyszer élünk! Éljünk úgy, hogy visszatekintve ne azt lássuk, hogy a panaszkodás töltötte ki egész életünket, és közben nem volt időnk észrevenni a pozitív dolgokat és a boldogsághoz vezető utat!

Ugyan a válság valóban jelen van hazánkban, ám dönthetünk úgy is, hogy nem hagyjuk, hogy az áldozatává váljunk! Jussanak eszünkbe Sam Walton szavai: „Hallottam erről a recesszióról – de úgy döntöttem, nem veszek részt benne.”   És ez valóban így van, ha nem akarunk, nem kell, hogy az áldozatául essünk! Legyünk pozitívak, keressük a lehetőségeket, a megoldásokat, és egy idő után észre fogjuk venni, hogy életünk pozitív irányt vesz!