Személyiségfejlesztő tippek,  Változtatás

Amikor megjelenik a sárga irigység…

Talán nincs is olyan ember a világon, aki ne érezte volna már az irigység érzését. Gondoljunk csak a gyermekkorunkra és a testvéri irigységre, vagy akár arra, mikor előléptetik egyik kollégánkat, pedig úgy gondoljuk, akár mi is lehetnénk az Ő helyében.

 

De mi is tulajdonképpen az irigység? Természetes velejárója az életünknek vagy esetleg egy felesleges rossz?

Valójában mindkettő megközelítésben van igazság. Mint a legtöbb dolgot az életben, ezt sem vizsgálhatjuk csak egy aspektusból. A legtöbb ember az irigység szó hallatán egy rossz érzésre, tulajdonságra gondol. Ám ezt az érzést akár hasznunkra is fordíthatjuk. A lényeg csupán az, hogy ha kezelni akarjuk az irigységet, akkor fel kell ismernünk és el kell fogadnunk, hogy létezik.

 

És most lássuk, hogy miről is van szó! 

Az irigység érzése akkor kerít hatalmába bennünket, ha úgy érezzük, hogy valaki a környezetünkben elér vagy megkap valamit, amire mi is vágyunk. Ez az érzés csak akkor jelenik meg, ha céljaink, vágyaink között szerepel az adott dolog, hiszen ellenkező esetben együtt tudunk örülni a másik emberrel.

 

Vegyünk egy egyszerű és gyakori munkahelyi példát: már évek óta egy cégnél van és arra vár, hogy előléptessék. Egyik nap be is jelentik az előléptetést, csak hogy nem az Ön nevét mondják, hanem az egyik kollégájáét.

Mi lesz az első gondolata? Valószínűleg nem az öröm és nem az, hogyha Önnek nem is, de legalább kollégájának sikerült. Valószínűbb, hogy elönti az irigység érzése. „Neki miért sikerült, ha nekem nem?” Pár nehezen kimondott dicsérő szó után, máris elkezdi a hibákat sorolni: „pedig Ő mindig késik, nem végez időben a feladataival, nem túlórázik, …”

 

Vagy nézzük egy másik példát:  a LEGÁLIS TEVÉKENYSÉGGEL önerőből lett milliomosokat. Egy szép ház, egy jó autó, igényes ruházat, minden földi jó – sokan csak ezt látják.

És az irigy emberekben máris megfogalmazódik a gondolat, hogy “a fene egye meg, neki mennyi van”, esetleg “így könnyű az élet”, vagy “biztos nem tisztességgel szerezte vagyonát”,  stb…

 

Néhány jó tanács irigység helyett:

  • Az irigység helyett inkább nézzünk magunkba, hogy vajon mindent megtettünk-e a sikerért. Próbáljunk tanulni attól az embertől, akinek már sikerült. Lehet, hogy tapasztalatai, tanácsai hasznosak lehetnek számunkra is.
  • Soha ne csak egy oldalát lássuk a dolgoknak. Lehet, hogy az előléptetett kolléga rendelkezik valamilyen speciális tudással, képességgel, tapasztalattal (Pl. nyelvtudás, remek kommunikációs készség,  vezetői tapasztalat). A vagyonos embernél pedig lehet, hogy nem látjuk a mögöttes munkát és “nélkülözést.” Elképzelhető, hogy az az ember olyan szinten megdolgozott sikeréért, hogy nem látta gyermekeit felnőni.
  • Irigykedés helyett legyen ez egy ösztönző erő az Ön számára, mely segít abban, hogy Ön is sikeres legyen és megkapja, amit szeretne! “Hogyan tudnám utána csinálni?”
  • Az irigység rengeteg energiát emészt fel, melyet máshogy is hasznosíthatna. Ugyan irigykedni könnyebb, mint tenni a sikerekért, mégis az irigység helyett fordítsa energiáját a cselekvésre, vagyis tegyen azért, hogy Ön is elérje azokat a célokat, melyeket szeretne.