Felelősségvállalás,  Kényelmi zóna,  Önbizalom,  Személyiségfejlesztő tippek

Tervezze meg életét!

Azt mondják, ha egy embernek nincsenek tervei, céljai akkor annak az embernek az élete olyan, mint egy kormányos nélküli hajó, mely csak ide-oda himbálódzik a tengeren.

 

cél, céltervezés

 

Nagyon fontosak a célok

Az ember tulajdonképpen egy célkövető “lény”. A konkrét célokkal rendelkező emberek sokkal jobb teljesítményre képesek, mint azon társaik, akik általános célokkal rendelkeznek. Ha leírja céljait, akkor egyrészt felelősséget vállal érte, másrészt utasítást ad a tudatalattinak, hogy ez az út, erre kell menni, ezt kell teljesíteni.

Viszont akiknek nincsenek céljaik, arra vannak “kárhoztatva”, hogy olyan embereknek dolgozzanak, akiknek vannak céljaik.

 

 Célkitűzés a gyakorlatban

  • A célokat mindig le kell írni! A szem előtt levő célokat könnyebb megvalósítani. Ha leírja felelősséget vállal érte. Vegyen egy papírt és kezdje most! Az emberiség kb. 3%-ának vannak leírt céljaik. Na ők a sikeres emberek!
  • Legyenek családi és személyes célok, egészséggel és erőnléttel kapcsolatos célok, tanulási és önfejlesztési célok, karrier és munkahelyi célok, anyagi és pénzügyi célok, és ne feledkezzen el a lelki célokról sem.
  • A cél legyen elérhető, viszont kelljen érte tenni (essen kívül a kényelmi zónán). Lehetetlen dolgok nincsenek, csak a határidőkkel akadhatnak problémák.
  • A cél legyen jól megfogalmazott és mindig legyen ott egy határidő! Ne általánosságban fogalmazzon, hanem konkrétan (pl. év végére x forintot keresek, szeptember végére x kg a súlyom.)
  • Legyen rövidtávú (napi-heti), középtávú (néhány hónap – 1-2 év) és hosszútávú (5-10 év) cél.
  • Minden nap fussa át céljait!
  • Fontos a visszacsatolás, tehát mindig ellenőrizzük vissza, hogy mi az, ami teljesült, és mi az ami még nem. Sokkal hatékonyabb, ha rendszeresen visszaellenőrizzük céljainkat. Ami teljesült, azt kipipálhatjuk, ami pedig nem, azt megvizsgálhatjuk, miért nem és törölhetjük, ha már nem szükséges, esetleg új határidőt tűzhetünk ki neki.

 

 Milyen célokat keressen?

Tegye fel magának az alábbi 3 kérdést, és válaszoljon őszintén. Ha ez megvan, megvannak a célok.

  1. Mi az a dolog, amit csinálna, ha nem számítana a pénz? Mondjuk megnyerne egy lottó ötöst…
  2. Mi az, amit szeretne csinálni, de fél próbálkozni vele? Ha kudarc nem létezne…
  3. Mit tenne, ha megtudná, hogy csupán fél év van az életéből?

Ha ezekre a kérdésekre megvannak az ŐSZINTE válaszok, akkor megvannak a célok, most már csak hozzá kell látni a megvalósításhoz.

Apropó! Leírta már saját céljait???