Felelősségvállalás,  Pozitív gondolkodás,  Személyiségfejlesztő tippek

Problémát, vagy megoldást keresünk?

Életünk nap mint nap döntések sorozata. Folyamatosan adódnak helyzetek (problémák) melyeket így vagy úgy meg kell oldanunk. A kérdés az, hogyan?

 
Problémát vagy megoldást keres?
 

Életünk minősége attól függ, hogyan állunk hozzá bizonyos élethelyzetekhez!

Ha negatívan állunk hozzá, akkor a problémát keressük.
Máris jönnek is a kifogások, hogy “ezt nem lehet megoldani”, “ez így  nem fog működni”, “ezért és ezért nem fog működni”, “itt fogunk elakadni”, “ez lesz a probléma” és még sorolhatnám…

Ilyenkor az agyunk azt a jelzést kapja, hogy ne keressen megoldást az adott helyzetre, ne csoportosítson át energiákat erre a területre, mert felesleges.

Aki így gondolkodik, a következő “eredményekre” számíthat: nem úgy alakulnak dolgai, ahogy szeretné, elakad, rossz döntéseket hoz életében, és joggal úgy érezheti, hogy az egész világ összeesküdött ellene.

Azok az emberek, akik így gondolkodnak egyáltalán nem, vagy csak nagyon nehezen jutnak előre.

 

A megoldás mindig a hozzáálláson múlik!

Akkor tud előre jutni az életben, ha pozitívan áll a dolgokhoz, és minden esetben megoldást keresi. Ekkor az agy “probléma megoldó” üzemmódba vált át, és bevonzza azokat az információkat, lehetőségeket, történeseket, és személyeket akik, vagy amik segítségére lesznek az adott helyzet megoldásában.

 

Az 1 millió dolláros kérdés (szabadon a marketingből)

Korábbi bejegyzésben már használtam ezt a technikát, csak nem volt így nevesítve. Szóval van egy kérdőszó, melyet ha a mondat elejére helyezünk, aktiváljuk agyunkat egy adott helyzet megoldására.

Tehát az 1 millió dolláros kérdőszó: “Hogyan…”

Mindig az adott szituációt helyezze a “Hogyan” után.

Pl.:

  • Hogyan tudom megoldani azt, hogy…?
  • Hogyan szerezhetem meg….?
  • Hogyan jutok el oda…?
  • Hogyan kereshetek …… forintot havonta?

Ekkor érdekes dolog fog történni. Tudatalattija elkezd foglalkozni az adott helyzet megoldásával. Azért, mert Ön feltette ezt a kérdést, és parancsba adta, hogy megoldást kell találni.

A megoldás lehet, hogy nem azonnal fog megérkezni, és lehet, hogy nem rögtön a legjobb megoldás érkezik. Mivel a tudatalatti akkor sem pihen, amikor Ön alszik, lehet, hogy épp álmában jön a megoldás, de az is lehet, hogy az utcán menet közben érkezik az “intuíció”.

 

Probléma helyett inkább a megoldást keressük!

Ha a “megoldás-kereső üzemmódban” működünk, akkor a ránk váró feladatokat, könnyebben fogjuk venni,  a már megtörtént dolgokat pedig könnyebben át tudjuk vészelni.

Pl.:

  • Leendő esemény előtt:
    Egy ránk váró (akár családtaggal, akár munkahelyen történő) beszélgetés előtt célszerű összeszedni mindent információt és tényt, amivel a beszélgetés menetét tudjuk terelgetni. Tegyük fel a kérdést: “Hogyan érveljek, milyen információkra lesz szükségem, hogy meggyőzzem főnökömet (családtagomat)?
  • Reakció egy megtörtént eseményre:
    Egy ellopott pénztárca esetén nem biztos, hogy a legjobb megoldás, hogy dühöngünk, és kiabálunk, hanem az, hogy megnézzük, “Hogyan csökkenthetőek a veszteségek?” A pénz már valószínű mindenképp oda van, de ha a bankkártyát még időben letiltja, akkor megelőzhetőek a nagyobb károk.