Kényelmi zóna,  Stressz,  Személyiségfejlesztő tippek,  Változtatás

“Majd megcsinálom…”

Ismerősek a “majd…” kezdetű mondatok?
Ha az Ön szájából is elhangzik (vagy akár csak agyban megjelenik), nem jó irányba tart.

Az emberek nagy része hajlamos arra, hogy a dolgaikat tolják maguk előtt, mondván “majd megteszik“. Lehet ez egy kellemetlen szituáció, egy telefonhívás, egy beszélgetés, vagy amihez épp nincs kedvünk.

 

 • Majd lefogyok…
 • Majd leszokom a dohányzásról…
 • Majd megtanulom…
 • Majd felhívom és beszélek vele…
 • Majd megnézem…
 • Majd megveszem…
 • Majd elmegyek…
 • Majd elolvasom azt az emailt…
 • Stb…

A közös ezekben az esetekben, hogy meg tudjuk magyarázni magunknak, hogy miért nem most.

Gyártunk egy kifogást és megpróbáljuk feloldozni magunkat:

Túl öreg vagyok, túl fiatal vagyok,  ehhez túlképzett vagyok, nem is vagyok olyan kövér, na de hát annyian cigiznek, erre nincs idő, ahhoz nincs kedvem, arra nem megyek, biztos nem érdekli, és folytathatnánk még tovább.

 

Mi ezzel a probléma?

Ha toljuk magunk előtt a dolgokat (vagy homokba dugjuk a fejünket és elfelejtkezünk a problémákról), akkor azok fel fognak halmozódni.

Ha rengeteg megoldandó problémánk van, az egy idő után feszültséget, stresszt generál, ami életünk legnagyobb problémája.

A dolgok általában nem oldódnak meg maguktól. Halogathatjuk őket, de előbb-utóbb szembe kell nézni velük, és akkor már lehet, hogy sokkal kellemetlenebb helyzetbe kerülünk.

Nézzük például az egészséget. Ha egy nő nem megy el időnkét nőgyógyászához, nem szűrhetik ki időben az esetleges problémát. Amikor viszont már kiderül, sokszor késő, vagy radikális beavatkozás szükséges.

Aztán még ott a lustaságunk (kényelmi zónánk is), ami hajlamos azt mondatni velünk, hogy “majd”. Ilyenkor van az, utólag döbbenünk rá, hogy mekkora lehetőséget hagytunk ki, hogy nem cselekedtünk. Egy új állás, egy alkalmi vétel, egy szerelem, vagy épp egy jó üzlet.

 

Mi a megoldás?

A megoldást én a MOST erejében látom. Ne várjunk tökéletes pillanatra, ugyanis tökéletes pillanat nincs.

Hozzon döntéseket, és kezdjen el megvalósítani azonnal!

Ne halassza, ne odázza el dolgait! Igenis vegye a fáradtságot és tegye meg amit meg kell tennie. MOST! Nem egy óra múlva, nem holnap, nem a jövő héten és nem jövőre. És nem is majd, hanem MOST!

 

Mi fog történni?

Előbb-utóbb eltűnik a stressz. Ha nem is teljesen, egy része biztosan, mivel csökkennek az agyban “meg kéne csinálni” típusú bejegyzések.

Amikor pedig túl van egy újabb dolgon, kipipálhatja és jön az “Igen, megcsináltam!” érzése.

 

Hol kezdje?

 1. Vonuljon félre 1-2 órára! Válasszon olyan helyet, ahol nincs semmilyen zavaró körülmény.
 2. Vegyen elő egy üres füzetet, és írja le melyek azok a dolgok, melyeket “majd” meg kell csinálni. Mindent! De tényleg mindent!
 3. Ezek után rendezze fontossági sorrendbe a leírtakat. Vagy számozza be, vagy írja le őket sorrendben egy új oldalra.
 4. Hozzon meg egy döntést. A döntést, hogy igenis megteszi a dolgokat, szembenéz a leírtakkal. Írjon oda egy dátumot, hogy mikorra lesz meg.
 5. Kezdjen neki MOST!
 6. Forgassa naponta füzetét, pipálja ki amin túl van. Gratuláljon Önmagának,  és élvezze az “igen megcsináltam” érzést.  Ha rendszeresen vezeti füzetét, erőt fog adni.