Kényelmi zóna,  Személyiségfejlesztő tippek,  Változtatás

Tegyünk rendet magunk körül!

Rend a lelke mindennek – ahogyan mondja a közmondás is! És milyen igaz!

Számtalan ember érzi azt, hogy nincs minden rendben az életében, nincsenek rendben kapcsolatai, mind családi, mind munkahelyi téren. Problémák, rendetlenség, káosz veszi körül, mind lelkileg, és akár fizikailag is.

Néha a fejben is rendetlenség van


Amilyen bent, olyan kint is…

Ami azt jelenti, hogy külső világunk a belső világunknak a kivetülése.
Magyarul megfogalmazva, amilyen belsőnk, a lelki világunk, úgy fog kinézni környezetünk is, mert ez az uralkodó életérzésünk, ez alapján alakítjuk ki külső világunkat.

Megfordítva a dolgot: nézzen szét környezetében, és ha ott nem a harmónia az uralkodó, akkor a probléma forrása belül keresendő.

 

Sokan érzik, hogy nem stimmelnek a dolgok, csak nem tudják, hol kezdjék a “takarítást”. Akkor jöjjön néhány ötlet:

 1. Kezdje a gondolati nagytakarítással
  Mivel uralkodó gondolataink vezérlik életünket, ezért fontos, hogy negatív gondolatainkat száműzzük életünkből. Itt kezdje a rendtételt!
  Hogy melyek a negatív gondolatok? Melyek kellemetlenséget, feszültséget, gyomorgörcsöt okoznak. Ezeket kell mellőzni. Próbáljuk meg pozitívan megélni életünket. Pozitív gondolatainknak teremtő ereje van (de vigyázat, a negatívoknak is). Javaslom máris írjon le néhány pozitív kijelentést tartalmazó mondatot. FONTOS: A pozitív gondolat az agyban mindig kiüti a negatív gondolatot!

 2. Lépéről lépésre dolgozzon!
  Mivel egy lakást is csak szobánként lehet rendbe rakni, nincs ez másképp fejünkben sem. Én mindig azt mondom, hogy apró lépésenként valósítsuk meg céljainkat. Ne akarjunk egyszerre sokat, mert ha nem sikerül, akkor hajlamosak lehetünk feladni.
  Dolgozhat párhuzamosan külső és belső világán egyszerre, de azt fogja észrevenni egy idő után, hogy ha megváltozik a belső, azzal változik a külső világ is.

 3. A célok vezérlik az embert!
  Fontos tehát, hogy legyenek pontosan meghatározott, határidővel ellátott céljai, mert ezek vezérlik az embert.  Célokra az alábbi nagy területeken lehet szükség: egészség, család, kapcsolatok, otthon, anyagiak. A céloknak jól megfogalmazottaknak, konkrétaknak kell lenniük (pl. ha most 100 ezer forintot keres havonta, akkor leírhatja azt, hogy 6 hónap múlva, 2011. októberében havi 150 ezer a jövedelme). Igen, írja le!

 4. Mindent írjon le!
  Ezt nagyon sokszor fogja tőlem hallani. Hogy miért? Mert ha leír valamit, annak onnantól kezdve annak súlya van, azért felelősséggel tartozik Önmagának. Higgye el, ha elkezdi leírni céljait, azok elkezdenek megvalósulni.
  Na persze nem elég “csak” leírni, foglalkozni is kell velük, de az első lépés az, hogy papírra veti azokat. A legjobb, ha heti lebontásban írja le a célokat,  elvégzendő feladatokat és naponta át is tekinti őket.

 5. Cselekvés és kitartás
  Sokaknak ez lesz a legnehezebb, mert bizony a cselekvés nem mindig lesz az ember kedvére való, viszont ha eredményt szeretne elérni, szeretné a kitűzött célt teljesíteni, azért bizony ki kell lépni a kényelmi zónából. Ne halogassa dolgait. Vannak olyan dolgok, melyeket meg kell tenni, vannak olyan helyzetek, amelyeken túl kell esni. Ha halogatja, az csak feszültséget, stresszt okoz, és lehet, hogy egy későbbi időpontban sokkal kellemetlenebb lesz a hatása. Ha viszont már túl van rajta, elmúlik a feszültség, és erőt meríthet a “megcsináltam, túl vagyok rajta” érzésből.

 6. Öröm, megelégedettség
  Ha túl van egy dolgon, amikor egy célt elért, pipálja azt ki és örüljön neki. Hagyjon rá egy kis időt, és legyen megelégedett, hiszen 1 lépcsőt meglépett. Ez lendületet ad a következőhöz. Ha ezt írásban vezeti, akkor látni fogja a pipákat, és érezni fogja, hogy lépésről lépésre valósulnak meg céljai.